Τρίτη, Αυγούστου 30, 2005

Paris - Nice 2005

Όταν θα κλειδώνουν τα πόδια στα πετάλια αύριο το πρωί οι ποδηλάτες των πιο μεγάλων ομάδων της επαγγελματικής ποδηλασίας δρόμου, εκτός από τα πρώτα μέτρα του φετινού αγώνα Paris-Nice θα κάνουν και τις πρώτες πεταλιές του νεοσύστατου ProTour!

Ο αγώνας Paris-Nice είναι από τους πιο παλιούς πολυήμερους αγώνες ποδηλασίας δρόμου. Πρωτοδιοργανώθηκε το 1933 και από τότε διοργανώνετε σχεδόν κάθε χρόνο, τη πρώτη βδομάδα του Μάρτη. Ονομάζεται και "Αγώνας προς τον Ήλιο" αφού ξεκινά κάθε φορά στο παγωμένο και πολλές φορές χιονισμένο Παρίσι και καθώς προχωρά προς το νότο οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Ενώ οι ποδηλάτες τη πρώτη μέρα σχεδόν πάντα είναι καλυμμένοι με χειμωνιάτικα ρούχα τις επόμενες μέρες καθώς προχωρούν προς τη Μεσόγειο σταδιακά εμφανίζονται με όλο και πιο λίγα ρούχα!

Αν και αποτελούσε πάντα από τα πρώτα ραντεβού της χρονιάς των μεγάλων ονομάτων της ποδηλασίας, πριν από λίγα χρόνια ο αγώνας κινδύνεψε να χαθεί για πάντα λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από σπόνσορες. Παράταση ζωής για ακόμα 2-3 χρόνια του έδωσε ο μεγάλος ποδηλάτης Laurent Fignon αλλά όταν στέρεψαν και για αυτόν τα χρήματα των σπονσόρων που κατάφερε να βρει χρησιμοποιώντας το όνομα του, το Paris Nice φαινόταν να είχε φτάσει στο τέλος του δρόμου του. Ευτυχώς την τελευταία στιγμή μπήκε στη μέση η ASO, η εταιρία που διοργανώνει το Γύρο Γαλλίας και αγόρασε τον αγώνα ξαναδίνοντας του την παλιά του αίγλη.

Η διαδρομή

Αν και το όνομα του αγώνα λέει Παρίσι-Νίκαια, πολύ λίγες φορές ξεκίνησε από το Παρίσι ενώ η διαδρομή δεν είναι ποτέ η ίδια! Συνήθως ξεκινάει από κάποιο προάστιο του Παρισιού και κατευθυνόμενη νοτιοανατολικά ανεβαίνει κάποια κορυφή των Άλπεων για να καταλήξει τελικά μετά από περίπου μία βδομάδα στην Νίκαια και να τερματίσει στην φημισμένη "Promenade des Anglais". Στο παρελθόν τη τελευταία μέρα γίνονταν δύο αγώνες, ένας μικρός αγώνας αντοχής και ένα μικρό χρονόμετρο. Αυτό πλέον έχει σταματήσει και τα τελευτά χρόνια οι διοργανωτές έχουν σταθεροποιήσει τη διαδρομή σε μια σταθερή μορφή την οποία έχει και φέτος ο αγώνας.

Μιλώντας για τον φετινό αγώνα ας πάμε να δούμε τα φετινά etap!

Πρόλογος - Κυριακή 6/3/2005, Issy-les-Moulineaux, 4km
Σύντομο χρονόμετρο μήκους 4ων χιλιομέτρων το οποίο θα αντιμετωπίσουν όλοι οι ποδηλάτες σαν ένα πολύ μακρύ σπριντ.
Υψομετρικό Χάρτης διαδρομής
Το eurosport θα μεταδίδει ζωντανά αυτό το etap στις 15:30 CET
Σχόλια και αποτελέσματα!

Etap 1 - Δευτέρα 7/3/2005, Etampes - Chabris, 186.5km

Ένα etap ιδανικό για τους sprinter αφού πέρα από ένα ανήφορο 3ης κατηγορίας στα πρώτα χιλιόμετρα, δεν έχει κανένα ιδιαίτερα δύσκολο ανήφορο. Λόγω των ανέμων που συνήθως φυσούν από βόρεια τέτοια εποχή αναμένεται να είναι πολύ γρήγορο etap.
Υψομετρικό Χάρτης διαδρομής
Το eurosport θα μεταδίδει ζωντανά αυτό το etap στις 15:15 CET
Σχόλια και αποτελέσματα!

Etap 2 - Τρίτη 8/3/2005, La Chatre - Thiers, 191km
Ένα etap με αρκετές ανηφόρες συνεχόμενες η μια μετά την άλλη. Πολύ πιθανών να δούμε κάποιο σπεσιαλίστα μεγάλων ξεκολλημάτων όπως ο Eric Dekker να καταφέρνουν να μένουν όλη μέρα μπροστά και να παίρνουν το etap.
Υψομετρικό Χάρτης διαδρομής
Το eurosport θα μεταδίδει ζωντανά αυτό το etap στις 16:00 CET
Σχόλια και αποτελέσματα!

Etap 3 - Τετάρτη 9/3/2005, Thiers - Le Chambon-sur-Lignon, 174km
Το πρώτο σημαντικό etap του αγώνα με ένα ανήφορο πρώτης κατηγορίας και γενικά ολόκληρο το etap είναι ανηφορικό. Θα δούμε το πρώτο σπάσιμο του peloton και τα φαβορί να ξεχωρίζουν.
Υψομετρικό Χάρτης διαδρομής
Το eurosport θα μεταδίδει ζωντανά αυτό το etap στις 16:00 CET
Σχόλια και αποτελέσματα!

Etap 4 - Πέμπτη 10/3/2005, La Chambon-sur-Lignon - Montelimar, 185km
Ένα γενικώς κατηφορικό etap που όμως 2-3 ανηφόρες 2ης και 3ης κατηγορίας προς το τέλος θα ανάψουν τον αγώνα. Πιθανών να δούμε κάποιο φαβορί να προσπαθεί να κερδίσει πολύτιμα λεπτά.
Υψομετρικό Χάρτης διαδρομής
Το eurosport θα μεταδίδει ζωντανά αυτό το etap στις 15:15 CET
Σχόλια και αποτελέσματα!

Etap 5 - Παρασκευή 11/3/2005, Rognes - Toulon (Mont-Faron), 172.5km
Αν μπορείτε να παρακολουθήσετε μόνο ένα etap του φετινού Paris Nice φροντίστε να είναι αυτό. Η τελική ανηφόρα για το Mont Faron είναι από τις πιο διάσημες στο χώρο της επαγγελματικής ποδηλασίας δρόμου. Εδώ θα ξεχωρίσουν οι άντρες από τα παιδάκια.
Υψομετρικό Χάρτης διαδρομής
Το eurosport θα μεταδίδει ζωντανά αυτό το etap στις 15:45 CET
Σχόλια και αποτελέσματα!

Etap 6 - Σάββατο 12/3/2005, La Crau - Cannes, 184km
Για άλλη μια φορά τα φαβορί θα έχουν μια δύσκολη μέρα. Με αρκετές ανηφόρες καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας θα δοκιμαστουν σκληρά τα πόδια όσων θέλουν να ελπίζουν ακόμα να νικήσουν τον αγώνα.
Υψομετρικό Χάρτης διαδρομής
Το eurosport θα μεταδίδει ζωντανά αυτό το etap στις 16:00 CET
Σχόλια και αποτελέσματα!

Etap 7 - Κυριακή 13/3/2005, Nice - Nice, 135km
Ακόμα και τη τελευταία μέρα οι διοργανωτές δεν λυπήθηκαν καθόλου τους ποδηλάτες. Το μενού της μέρας έχει πολλές κορυφές που όμως είναι σταθερές αναβάσεις που τις κάνουν πιο εύκολες. Μπορεί όμως πολύ εύκολα να ανατραπούν όλα και την τελευταία μέρα να αλλάξει χέρια το φανελάκι του πρωτοπόρου!
Υψομετρικό Χάρτης διαδρομής
Το eurosport θα μεταδίδει ζωντανά αυτό το etap στις 15:30 CET
Σχόλια και αποτελέσματα!

Οι ποδηλάτες!
Κάθε χρόνο το Paris-Nice αποτελεί τον πρώτο σημαντικό πολυήμερο αγώνα της χρονιάς, όπου οι ποδηλάτες τεστάρουν τα πόδια τους και βλέπουν αν η χειμερινή προετοιμασία είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα πρώτα χρόνια που διοργανωνόταν οι ποδηλάτες τον αντιμετώπιζαν σαν ευκαιρία για καλή ομαδική προπόνηση εν όψει των πρώτων κλασικών αγώνων της Άνοιξης. Τα τελευταία 30 χρόνια όμως οι ποδηλάτες φτάνουν στην εκκίνηση με αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα στα πόδια τους και ο αγώνας είναι εντυπωσιακότατος!
Στο παρελθόν ο αγώνας μας έδωσε πολλές συγκινήσεις: από τις επικές μάχες του Anquetil με τον Poulidor μέχρι το 2003 όπου ένα από τα φαβορί του αγώνα, o Andrei Kivilev έχασε τη ζωή του μετά από ένα ανόητο ατύχημα και έδωσε την έμπνευση στον συμπατριώτη του και πολύ καλό του φίλο Alexandre Vinokourov να επικρατήσει ολοκληρωτικά στον αγώνα. Οι νικητές στον αγώνα ήταν πάντα μεγάλα ονόματα και εκτός από τον Hinault, οι καλύτεροι ποδηλάτες πολυήμερων αγώνων και μεγάλων γύρων έχουν κερδίσει τουλάχιστον από μια φορά το Paris-Nice.

Αν και πάντα εμπνέει τους σπεσιαλίστες των πολυήμερων αγώνων, ο ποδηλάτης με τις περισσότερες νίκες στο Paris-Nice είναι ο μεγάλος Ιρλανδός Sean Kelly ο οποίος σύνδεσε το όνομα του με τους πιο σκληρούς μονοήμερους αγώνες και με επικά ξεκολλήματα σε μεγάλα etap των μεγάλων γύρων. Το Paris - Nice ήταν ιδανικό για τον Kelly αφού δεν είχε ποτέ την δύναμη για να αντέξει στις επιθέσεις 3ων βδομάδων για να πάρει κάποιο μεγάλο γύρο αλλά για μια βδομάδα ήταν άπιαστος. Άλλωστε αυτό του επέτρεψε να κερδίσει πολλούς μεγάλους μονοήμερους αγώνες που διοργανώνονται την ίδια βδομάδα.

Φέτος λόγω ProTour, o αγώνας αναμένεται πιο εντυπωσιακός από ποτέ, αφού όλες οι μεγάλες ομάδες θα είναι παρών και κατά συνέπεια αρκετά από τα πιο μεγάλα ονόματα συμπεριλαμβανομένων των Lance Armstrong, Yaroslav Popovych, Bobby Julich, Jens Voigt, Alexandre Vinokourov, Alejandro Valverde, Gilberto Simon και του περσινού νικητή Jorg Jaksche, οι οποίοι θα κυνηγήσουν την πρώτη θέση της γενικής!

Παρών θα είναι επίσης οι Davide Rebellin, Erik Dekker, Tom Danielson, Viatceslav Ekimov, Fred Rodriguez, Jaan Kirsipuu, Mirko Celestino και η φετινή αποκάλυψη Tom Boonen με ελπίδες για να νικήσουν σε κάποιο etap.