Δευτέρα, Αυγούστου 29, 2005

Ο Eddy Merckx μιλά για τον Lance, το doping και την υγεία

Όταν μιλούν μεγάλοι αθλητές όπως ο Eddy Merckx καθήκον μας είναι να καθόμαστε και να ακούμε. Ο Eddy Merckx - για όσους δεν τον γνωρίζουν - υπήρξε επαγγελματίας αθλητής ποδηλασίας στις δεκαετίες του 60 και 70 και κέρδισε τους περισσότερους μεγάλους αγώνες που υπάρχουν συμπεριλαμβανομένων και 5 Γύρων Γαλλίας. Αυτό που τον ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους μεγάλους αθλητές ποδηλασίας είναι ο τρόπος που κέρδιζε τους αγώνες: Επικρατούσε ολοκληρωτικά στον αγώνα. Ήταν το απόλυτο αφεντικό και όλοι τον σέβονταν και τον φοβόντουσαν. Όταν ερχόταν η ώρα να κάνει την κίνηση του στον αγώνα εμφανιζόταν στο μπροστινό μέρος του peloton και ανέβαζε το τέμπο συνεχώς και περισσότερο μέχρι που κανένας δεν μπορούσε να μείνει μαζί του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως θεωρείτε από τους περισσότερους φίλους της ποδηλασίας δρόμου ως ο καλύτερος ποδηλάτης όλων των εποχών!

Επειδή όμως ο Merckx δεν μιλά Ελληνικά σας μεταφέρουμε όσα είπε στην Βελγική αθλητική εκπομπή Sportweekend χθες, Κυριακή 13/2/2005
(Πηγή:
)

O Eddy Merckx ξεκίνησε με την ευχή να δει τον Armstrong στον Γύρο Γαλλίας το καλοκαίρι. Οι δύο μεγάλοι αθλητές γνωρίστηκαν στα πρώτα βήματα της μεγάλης καριέρας του Αμερικάνου αλλά έγιναν στενοί φίλοι κατά τη διάρκεια της πάλης του Armstrong με τον καρκίνο όπου ο Merckx τον επισκέφθηκε αρκετές φορές στην Αμερική: "Δεν είναι κάτι που έχουμε συζητήσει πρόσφατα αλλά θα ήθελα να δω τον Lance να δίνει το παρών του ξανά φέτος στην εκκίνηση του Γύρου Γαλλίας. Θα ήταν πραγματικά κρίμα αν ο νικητής έξι Γύρων δεν πήγαινε για μια έβδομη νίκη. Καταλαβαίνω όμως πως στο συμβόλαιο του με τη Discovery του παρέχει την ελευθερία να μην παρευρεθεί φέτος και να τον ξανατρέξει το 2006. Αν δεν τον δούμε φέτος, θα τον δούμε την επόμενη σαιζόν"

Ερωτηθείς αν θα πήγαινε αν ήταν αυτός στη θέση του Lance, ο Merckx πρόσθεσε, "Ναι θα πήγαινα. Αλλά εγώ ήμουν διαφορετικός ποδηλάτης, θα έτρεχα επίσης και περισσότερο κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου"

Μήπως ο Merckx προτιμά κάποιον να νικήσει τον πρώτο κλασσικό αγώνα της χρωνιάς, το Milan - San Remo? "Ελπίζω να κερδίσει κάποιος Βέλγος. Και ναι, γιατί όχι ο Tom Boonen. Τώρα είναι ακόμα ένα χρόνο μεγαλύτερος και θα μπορούσε να το πετύχει." Ο αγώνας Milan - San Remo είναι ένας από τους πιο παλιούς αγώνες ποδηλασίας δρόμου και αποτελεί στόχο όλων των μεγάλων αθλητών ποδηλασίας και ειδικά των Ιταλών. Η νίκη και μόνο σε αυτόν τον αγώνα σου εξασφαλίζει μια θέση στο Πάνθεον των μεγάλων αθλητών ποδηλασίας.

Ο 24χρονος Tom Boonen είναι ένα από τα ανερχόμενα αστέρια της επαγγελματικής ποδηλασίας δρόμου. Είναι πολύ καλός σπριντέρ αλλά έχει επίσης και όλα τα χαρακτηριστικά του αθλητή που θα μπορούσε να κερδίσει στους πιο δύσκολους αγώνες όπως το Milan - San Remo και το Paris Roubaix όπου για να πρωταγωνιστήσεις πρέπει να έχεις φοβερή αντοχή τόσο στη διάρκεια του αγώνα όσο και στις κακουχίες του περιβάλλοντος. Φέτος έκανε πολύ καλή αρχή και όλοι λένε πως το 2005 θα είναι η χρονιά του!

Ο Merckx εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του με τις δηλώσεις του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Jacques Rogge ότι πρέπει να εφαρμοστεί "μηδενική ανεκτικότητα" όσον αφορά το doping. "Αυτό που εννοώ είναι πως δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί αυτή τη στιγμή πολιτική μηδενικής ανεκτικότητας.
Υπάρχουν πάρα πολλοί αθλητές που έχουν ιατρικά πιστοποιητικά για φάρμακα που δικαιούνται να παίρνουν ενώ αγωνίζονται. Μηδενική ανεκτικότητα σημαίνει ότι αυτοί οι αθλητές δεν θα έπρεπε να τρέχουν καθόλου επειδή δεν είναι δίκαιο για το υπόλοιπο peloton. Πρέπει οι κανόνες να είναι ίδιοι για όλους. Αν εφαρμόσεις πολιτική μηδενικής ανεκτικότητας, τότε ένας ποδηλάτης που δεν είναι 100% υγιείς πρέπει να μείνει σπίτι του. Δεν είναι θέμα ντοπαρίσματος ή φαρμάκων συγκεκριμένα. Είναι απλά θέμα να σιγουρεύεσαι ότι οι αθλητές φροντίζουν για την υγεία τους. Ο Jacques Rogge έχει κάνει πολλές φορές δηλώσεις για αυστηρότερο χειρισμό των κρουσμάτων doping και έφτασε στο σημείο να προτείνει να μην δίνετε δεύτερη ευκαιρία σε κάποιον που πιάστηκε ντοπαρισμένος.

Τι πιστεύει ο Merckx για τους αθλητές που πιάνονται ντοπέ? "Οι κανόνες υπάρχουν για να εφαρμόζονται. Αθλητές που πιάνονται πρέπει να τιμωρούνται. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, είτε είναι μεγάλα ονόματα στο άθλημα είτε όχι, όλοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο."

Ο Johan Museeuw είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στη Βελγική ποδηλασία τα οποία έχουν τιμωρηθεί για doping και η υπόθεση του δημοσιεύτηκε σαν κύριο θέμα στο Βέλγιο και στον υπόλοιπο κόσμο. "Δεν ξέρω την υπόθεση οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω την συγκεκριμένη περίπτωση" είπε ο Merckx, "Μου φαίνεται πολύ άδικο το γεγονός ότι επιτράπηκε στους δημοσιογράφους να δουν τα έγγραφα του δικαστηρίου. Τέτοια πράγματα δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν από τη στιγμή που δεν έχει κλείσει η υπόθεση. Νομίζω όμως πως ο Museeuw πρέπει να μιλήσει, να παρουσιάσει τη θέση του και να καθαρίσει το όνομα του. Μπορώ να φανταστώ πόσο δύσκολα θα είναι για την οικογένεια του. Ειδικά όταν έχεις παιδιά να σκεφτείς. Τα παιδιά στα σχολεία μπορούν να γίνουν πολύ σκληρά απέναντι στα άλλα παιδιά." Ο Johan Museeuw θεωρείτε ο καλύτερος ποδηλάτης της δεκαετίας του 90 σε μονοήμερους αγώνες. Έχει κερδίσει από 2-3 φορές τους πιο μεγάλους μονοήμερους αγώνες και κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο 2 φορές. Αφυπηρέτησε πέρσι αλλά δυστυχώς ξαναμπήκε στις ειδήσεις για τους λάθος λόγους. Το όνομα του περιλαμβάνετε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο doping που έχει χτυπήσει ποτέ το Βέλγιο. Πρόσφατα τιμωρήθηκε με 2ετή αποκλεισμό από αγώνες και 4ετή απαγόρευση να συμμετάσχει στο προσωπικό κάποιας ομάδας.

Ο Merckx ερωτήθηκε τότε για την δική του υγεία και το μυστικό της ξαφνικής απόλειας βάρους πέρσυ. "Χα, ο κόσμος λέει τόσο πολλά πράγματα. Κάποιοι έφτασαν μάλιστα στο σημείο να πουν πως έβαλα ένα "δαχτυλίδι" στο στομάχι μου για να χάσω αυτό το βάρος. Αυτό που πραγματικά συνέβη είναι πως έκανα μια επέμβαση στον οισοφάγο επειδή με βασάνιζε σοβαρό "κάψιμο" στην καρδιά εδώ και αρκετό καιρό. Αυτό δεν με άφηνε να κοιμηθώ τις νύχτες και η όλη κατάσταση με έκανε να τρώω λιγότερο και να χάσω εξ'αρχής βάρος. Συγχρόνως άρχισα να ακολουθώ ένα πρόγραμμα εκγύμνασης και να προσέχω τη δίαιτα μου. Μετά που σταμάτησα να τρέχω αγώνες και επειδή μου άρεσε το καλό φαγητό και μπίρες, τα κιλά στοιβάχτηκαν πολύ εύκολα. Σε κάποια φάση έφτασα τα 113 κιλά. Έπρεπε να φύγουν! Τώρα είμαι πίσω στα 85 κιλά.

Αντίθετα με αρκετούς συναθλητές του που σταμάτησαν, ο Eddy Merckx δεν έχει σχέδια να τρέξει σε αγώνες παλαίμαχων. "Όχι. Καθόλου. Αυτή η περίοδος έχει περάσει και έχω τελειώσει με τους αγώνες. Έχω τρέξει αρκετά και δεν νιώθω καθόλου την ανάγκη να πάω να συναγωνιστώ. Καθόλου! Έχω ήδη κάνει 1,000 χιλιόμετρα το 2005, και θα μπορούσα να βρεθώ στο τιμόνι πίσω από τους νεαρότερους ποδηλάτες που πάνε προπόνηση στο Qatar, αλλά ως εκεί φτάνω".