Τρίτη, Αυγούστου 30, 2005

Omloop Het Volk 2005

Ο περσινός αγώνας ακυρώθηκε λίγα λεπτά πριν την ώρα εκκίνησης λόγω κακών καιρικών συνθηκών, δηλαδή βαριά χιονόπτωση και συνθήκες παγετού. Ο φετινός χειμώνας χτύπησε πολύ πιο βαριά την βόρεια Ευρώπη από ότι πέρσι αλλά τις τελευταίες μέρες οι συνθήκες στη Φλάνδρα είναι καλύτερες και όλα δείχνουν πως ο φετινός αγώνας θα γίνει κανονικά. Πάντως το περσινό πάθημα έγινε μάθημα στους διοργανωτές - την εφημερίδα Het Volk - και έτσι φέτος έχουν εναλλακτική διαδρομή η οποία παρακάμπτει όλά τα τμήματα με πλακόστρωτο τα οποία αποτελούν εν δυνάμει παγίδες για τους ποδηλάτες.
Ο αγώνας το 2004 ακυρώθηκε λόγω βαριάς χιονόπτωσης
Φωτογραφία © Jeff Jones/Cyclingnews.com


Ο αγώνας πρωτοδιοργανώθηκε αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, το 1945, και από τότε θεωρείτε η επίσημη έναρξη των δύσκολων αγώνων της βόρειας Ευρώπης. Αν και δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει το κύρος των άλλων μεγάλων αγώνων όπως το Paris - Roubaix και το Γύρο της Φλάνδρας και να θεωρηθεί κλασικός, λόγω του ότι κινείται περίπου τους ίδιους δρόμους με τους υπόλοιπους ανοιξιάτικους Βελγικούς αγώνες και αποτελεί ιδανικό τεστ για όποιον θέλει να πρωταγωνιστήσει τους επόμενους μήνες, στην εκκίνηση του εμφανίζονται πάντα οι καλύτεροι και πιο φορμαρισμένοι ποδηλάτες και όλοι οι σπεσιαλίστες των μονοήμερων αγώνων. Άλλωστε στους νικητές περιλαμβάνονται μερικοί από τους πιο σπουδαίους ποδηλάτες παλαιότερους όπως ο Eddy Merck και ο Freddy Martens αλλά και νεότερους όπως ο Franco Ballerini, o Tom Steels, o Peter Van Petegem, o Michele Bartoli και o Johan Museeuw.
O Michele Bartoli στο περιβόητο Muur van Geraardsbergen στο δρόμο προς τη νίκη το 2001
Φωτογραφία © Fotoreporter Sirotti


Φέτος η UCI είχε την ευκαιρία να αναβαθμίσει αυτόν τον ιστορικό αγώνα περιλαμβάνοντας τον στο Pro Tour. Δυστυχώς περιέλαβε αγώνες που - κατά τη γνώμη μου - δεν έχουν την αξία του και άφησε απ' έξω τον Het Volk. Οι ποδηλάτες όμως φαίνεται να έχουν αντίθετη άποψη από τη UCI αφού 11 από τις 20 ομάδες του Pro Tour θα "κατεβάσουν" ομάδα στον Het Volk οι οποίες μάλιστα θα περιλαμβάνουν μερικούς από τους καλύτερους τους ποδηλάτες.
Έτσι το επόμενο Σάββατο όσοι φίλοι της ποδηλασίας θα έχουν την ευκαιρία να δουν μεγάλα ονόματα όπως ο Paolo Bettini, ο Tom Boonen , ο Robbie McΕwen, ο Peter Van Petegem, ο Laurent Brochard, ο Stuart O'Grady, ο Jaan Kirsipuu, ο Viatcheslav Ekimov και ο George Hincapie να μονομαχούν στους παγωμένους δρόμους του Βελγίου για μια θέση στο βάθρο αλλά και στις σελίδες της ιστορίας της ποδηλασίας δρόμου. Για ένα πλήρη κατάλογο με τις συμμετοχές ρίξτε μια ματιά στo Cyclingnews.com.

Η διαδρομή

Ή διαδρομή αποτελείτε από τα συνθετικά που χαρακτηρίζουν και που κάνουν τόσο ιδιαίτερους τους κλασικούς αγώνες του Βελγίου: ανηφόρες-κατηφόρες τη μία μετά την άλλη και αρκετά τμήματα με pave - πλακόστρωτα τα οποία αποτελούν μόνιμες επικίνδυνες παγίδες αλλά και εφαλτήρια για πολύ θεαματικά και πετυχημένα ξεκολλήματα από τους πιο δυνατούς και τολμηρούς ποδηλάτες.

Ο αγώνας ξεκινά από το Gent, για να καλύψει τα 201 χιλιόμετρα της κατευθύνεται προς την γνωστή περιοχή με τους λόφους όπου "συχνάζουν" και αρκετοί άλλοι από τους μεγάλους βελγικούς αγώνες. Τα δύσκολα σημεία αρχίζουν από το 24ο χιλιόμετρο με το πλακόστρωτο ανήφορο του Kattenberg αλλά δεν αναμένονται σοβαρές κινήσεις από τους ποδηλάτες μέχρι και το 84ο χιλιόμετρο στο επίσης πλακόστρωτο ανήφορο του Muur van Geraardsbergen. Ακολουθούν τα Kleiberg, Eikenberg, Leberg, Berendries and Molenberg με το τελευταίο να αποτελεί πολύ συχνά κρίσιμο σημείο αφού πολλές νικητήριες επιθέσεις έχουν γίνει εκεί.

Μέχρι τον τερματισμό στο Lokeren ακολουθούν άλλα 8 σημεία με πλακόστρωτο και αν μέχρι εδώ δεν έχει δημιουργηθεί το νικητήριο ξεκόλλημα, σε κάποιο από αυτά θα δημιουργηθεί αφού στη μέχρι τώρα ιστορία του αγώνα είναι σπάνιο να φτάσει όλο το peloton μαζί στον τερματισμό και να κριθεί ο αγώνας από τελικό μαζικό sprint.

Τα φαβορί

Αρκετές από τις ομάδες του ProTour κατεβαίνουν για να προσπαθήσουν να πάρουν τον αγώνα που αν και δεν θα τους δώσει βαθμούς στη κατάταξη του ProTour, ένα καλό αποτέλεσμα εδώ είναι πάντα καλοδεχούμενο από τους σπόνσορες ενώ αποτελεί και ψυχολογικό πλήγμα για τις αντίπαλες ομάδες. Πόσο σημαντικός είναι αυτός ο αγώνας για αυτές τις ομάδες φαίνεται και από το γεγονός ότι αψήφησαν τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών και έκαναν αναγνωριστική προπόνηση άλλες σε σημαντικά κομμάτια και άλλες σε ολόκληρη τη διαδρομή του Het Volk.
O Johan Musseuw νικηφόρος στο Het Volk to 2003
Φωτογραφία © Graham Watson

Από αυτές τις ομάδες ξεχωρίζει η Quick.Step της οποίας ο χρυσός ολυμπιονίκης και νικητής του περσινού παγκόσμιου κυπέλλου, Paolo Bettini σίγουρα θα θέλει να προσθέσει και αυτόν τον αγώνα στα palmares (λίστα με αγώνες που νίκησε) του πριν κρεμάσει τους τροχούς του. Το ανερχόμενο ταλέντο της ίδια ομάδας, ο Tom Boonen, φαίνεται να έχει βάλει στο στόχαστρο του φέτος όλους τους αγώνες που θα συμμετάσχει. Ήδη έχει δείξει τα δόντια του στο Tour of Qatar.
O Tom Boonen νικητής τους πρώτου φετινού ετάπ στο Γύρο του Κατάρ
Φωτογραφία © AFP Photo

Από την παντοδύναμη και κύρια αντίπαλο της Quick.Step στους μονοήμερους αγώνες, Davitamon-Lotto, ξεχωρίζει ο Peter Van Petegem, ο οποίος έχει την μοναδική ευκαιρία να γίνει ο μοναδικός ποδηλάτης που έχει κερδίσει 4 φορές τον Het Volk. Ένα ερωτηματικό πλανιέται όμως γύρω από τη φόρμα του οπότε σε περίπτωση που δεν καταφέρει να αποδώσει τα αναμενόμενα θα αναλάβει δράση ο Robbie McEwen.
Tο 2002 o Peter Van Petegem κέρδισε το Het Volk για τρίτη φορά
Φωτογραφία © Graham Watson


Η Discovery Channel (πρώην USPostal) κατεβαίνει στον αγώνα με μια από τις πιο δυνατές ομάδες με πιο πιθανό αρχηγό τον George Hincapie o οποίος φέτος έχει τη μοναδική ευκαιρία να προσθέσει στα palmares του ένα κλασικό αγώνα αφού η ομάδα του, λόγω ProTour είναι υποχρεωμένη να συμμετάσχει σε όλους τους μεγάλους ανοιξιάτικους αγώνες κάτι που δεν έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Εξίσου σημαντικές συμμετοχές είναι αυτές των Viatcheslav Ekimov, Roger Hammond και Max Van Heeswijk οι οποίοι είναι όλοι ικανοί να κάνουν τη ζημιά.

Η T-Mobile παρουσιάζεται με επίσης ψηλές απαιτήσεις έχοντας στη δύναμη της τον περσινό νικητή του Γύρου Φλάνδρας Steffen Wesemann, τον πάντοτε επικίνδυνο Daniele Nardello αλλά και τον βετεράνο Rolf Aldag. Μεγάλος απών ο Eric Zabel ο οποίος όμως δεν φημίζεται για την συμπάθια του για το κρύο.

Οι υπόλοιπες ομάδες του ProTour κατεβαίνουν με πιο αδύνατες ομάδες είτε λόγω άλλων στόχων είτε λόγω του ότι οι μεγάλοι τους αθλητές έπεσαν θύματα αρρώστιας. Πάντως δεν αποκλείεται να φανούν τυχερές και να πάρουν τη νίκη ειδικά σε περίπτωση που ο αγώνας οδηγηθεί σε τελικό μαζικό σπριντ.

Δεν πρέπει όμως να αποκλείουμε και την περίπτωση η νικητήρια κίνηση να προέλθει από κάποιο ποδηλάτη μιας πιο μικρής ομάδας αφού λόγω ProTour, θα είναι από τις ελάχιστες φορές αυτή τη σίζον που θα έχουν την ευκαιρία να κονταροχτυπηθούν στα ίσια με τις πιο μεγάλες ομάδες.

Νικητής μπορεί κάλλιστα να αποδειχτεί ο Ludo Dierckxsens της Landbouwkrediet - Colnago ο οποίος έχει έξτρα κίνητρα να τα πάει καλά μιας και o Het Volk θα είναι από τους τελευταίους του αγώνες αφού θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση μετά το Paris Roubaix.

Μεγάλη πιθανότητα έχουν επίσης και οι ομάδες MrBookmaker.com-Sportstech και Chocolade Jacques οι οποίες έχουν στο δυναμικό τους αρκετούς Βέλγους σκληροτράχηλους οι οποίοι είναι συνηθισμένοι να προπονούνται και να τρέχουν στις κακές καιρικές συνθήκες της Ευρώπης του Βορρά τέτοια περίοδο.

Όπως όλα δείχνουν ο αγώνας θα είναι πολύ εντυπωσιακός. Μένει μόνο να περιμένουμε μέχρι το Σάββατο για να δούμε ποιος θα νικήσει τον πρώτο αγώνα της Βελγική σαίζον 2005!!

Επίσημη σελίδα του Omloop Het Volk
Φωτογραφική ενημέρωση από τον Graham Watson
Oι τελευταίες ειδήσεις για το Het Volk
Ανάλυση του ProTour